Stihl FS 45 won't start

zamboknee

Member
Joined
Jul 18, 2014
Threads
4
Messages
18
I pulled and pulled and pulled at least 30 times but could not get this trimmer started. I did all the necessary stuff (prime, crank in off position a few times, flip switch up, crank again) but it WOULD not start.
Any suggestions?
 

possum

Well-Known Member
Joined
Aug 5, 2011
Threads
7
Messages
856
Try it again. If no start, pull the plug to see if it is wet with gas. If it is then check for spark. Is your fuel stale? Air filter clean?
 

zamboknee

Member
Joined
Jul 18, 2014
Threads
4
Messages
18
Try it again. If no start, pull the plug to see if it is wet with gas. If it is then check for spark. Is your fuel stale? Air filter clean?
I'll check plug tomorrow. Fuel is good. I took the air filter out and it was a little rough looking but it still wouldn't start with filter out.
Thanks
 

zamboknee

Member
Joined
Jul 18, 2014
Threads
4
Messages
18
Test the coil, with a meter.
Where's the coil?

possum said:
check for spark. Is your fuel stale? Air filter clean?
I put a new plug and air filter in. Cranked it and still won't turn over. Fuel is the same I've been using all season. I'll crank it and look for spark tomorrow and check back in here.
 

zamboknee

Member
Joined
Jul 18, 2014
Threads
4
Messages
18
So I think it's flooded. The primer bulb is full. I got home from work, cranked it and it fired right up. I didn't prime it or anything.
Pic here
 

exotion

Lawn Addict
Joined
Jun 24, 2012
Threads
66
Messages
3,444
My stihl has starting problems when I prime it. floods it. Now when its hot thats the only time ill prime it. Try just choke starting it
 

aussierod

Forum Newbie
Joined
Jan 12, 2015
Threads
0
Messages
2
Test the coil, with a meter.
G'day all.

How is the test done?

With a regular multimeter I guess, and on volts?

I have FS45 that is giving me hell.

It came in my shop running at 1/5th the power.
- Tried adjusting the high and low, but no good.
- Put a new carby gasket kit in and it started running well.
- Customer came back a few days later. Machine was doing the same 1/5th power thing again.
- I pulled down the carby and checked everything was OK, but still same prob.
- Exhaust is clear. Tried to run it for a few seconds without just to make sure, but still 1/5th power.
- I tried three plugs.
- It has good wrist snapping compression
- Fresh fuel
- Good fuel lines

Next I bought a new carby of ebay.

Still running at 1/5th power.

All I can think of is a weak coil maybe?

Any ideas?

Cheers.
Aussie.
 
Last edited:
Top