Page 1 of 2 12 LastLast
Results 1 to 10 of 14
  1. #1

    Join Date
    Aug 2012
    Posts
    8
    Location
    Illinois
    Mower
    Craftsman

    Craftsman LT1000

    Hi everyone..i have a Craftsman LT1000 Lawn Tractor (Model #917.272670) w/17.5 briggs & stratton IC OHV & i just went out to mow the grass & when i fired up my rider it started a little ruff & after i put it in gear it sputtered really bad & almost died & then it picked back up spewing out a ton of white smoke & got back up to high idle speed then about 30 seconds later it did it again then got back up high idle speed & kept doin it over & over until i turned it off...i checked the air filter (which was filthy) & cleaned it & checked the oil (it was a little low but not that low) & tried again & it did the same thing. any help would be greatly appreciated
    Last edited by dumbass; 08-08-2012 at 01:33 PM.

  2.  

  3. #2

    Join Date
    Aug 2012
    Posts
    8
    Location
    Illinois
    Mower
    Craftsman

    Re: Craftsman LT1000

    oh yea when i went to start it yesterday the battery was dead so i put a trickle charge on it over night...& now when its running the amp meter is reading high not in the middle where it usually sits...could i have over charged the battery & if so could that be causing the problem?

  4. #3

    Join Date
    Apr 2011
    Posts
    481
    Location
    Massachusetts
    Mower
    Husqvarna, Cub Cadet, MF, Craftsman

    Re: Craftsman LT1000

    Listen Dumbass, I always wanted to say that. How old is the gas? You may just want to change the plug. Make sure you check and gap the plug.

    You don't say how old this machine is and whether it has been maintained. Any and all information can be important.

  5. #4

    Join Date
    Aug 2012
    Posts
    8
    Location
    Illinois
    Mower
    Craftsman

    Re: Craftsman LT1000

    lol...yea the names suits me in this instance for sure...lol....im not too sure what yr it is...i think its around a 2001 or 02...the gas is maybe a month old since its been so damn hot & dry lately the grass has been more dieing then growing so havnt needed to mow it...lol...it was maintained well for 1st 5 or so yrs we owned it until my father died & to be honest i have been slackin a bit on the maintenance...but its been running good with no problems to speak of until now.

  6. #5

    1,000 Post Club
    midnite rider's Avatar
    Join Date
    Nov 2011
    Posts
    1,638
    Location
    North Georgia
    Mower
    Push & self propelled, lawn & garden tractors

    Re: Craftsman LT1000

    Sounds like your battery may have an internal short or wiring to battery may be shorting to ground. I would first check wiring and make sure that it is not exposed somewhere causing a short. You can take your battery to most Auto Parts stores to have it checked out for free. Hope this helps.
    Craftsman LT 11HP 36", PowerPro 12HP 38", Dynamark 12HP 39", Craftsman II 12HP 40", Yard Machines 15.5HP 42", Huskee 18HP Twin 46", Murray 18HP Twin 46", 1978 Montgomery Ward 16HP Twin
    Snapper S/P 3.5HP 21", Murray S/P 4HP 21", Craftsman S/P 4HP 21", Snapper S/P 4HP 21",


    "A lawn is nature under totalitarian rule."
    Michael Pollan

  7. #6

    Join Date
    Aug 2012
    Posts
    8
    Location
    Illinois
    Mower
    Craftsman

    Re: Craftsman LT1000

    hmmm ill check that now midnight rider...but i honestly dont think there r any bare/exposed wires anywhere....

  8. #7

    Join Date
    Aug 2012
    Posts
    8
    Location
    Illinois
    Mower
    Craftsman

    Re: Craftsman LT1000

    ok so checked the battery & as much of the wiring as i could & everything seems ok...checked the spark plug it looks almost new so wiped off the lil bit of oil/gas & put it back & fired it up again & its still doin the same thing =/

  9. #8

    Join Date
    Apr 2012
    Posts
    548
    Location
    Texas
    Mower
    Troy-Bilt Super Bronco

    Re: Craftsman LT1000

    Quote Originally Posted by dumbass View Post
    Hi everyone..i have a Craftsman LT1000 Lawn Tractor (Model #917.272670) w/17.5 briggs & stratton IC OHV & i just went out to mow the grass & when i fired up my rider it started a little ruff & after i put it in gear it sputtered really bad & almost died & then it picked back up spewing out a ton of white smoke & got back up to high idle speed then about 30 seconds later it did it again then got back up high idle speed & kept doin it over & over until i turned it off...i checked the air filter (which was filthy) & cleaned it & checked the oil (it was a little low but not that low) & tried again & it did the same thing. any help would be greatly appreciated
    Howdy dumbass,

    White smoke is excess water and/or moisture in the combustion process. Black smoke is too much fuel (rich condition). Blue smoke is oil.

    I have seen with my own eyes a ton of white smoke coming out the exhaust and causing the same engine running problem you are experiencing from a riding lawnmower caused by the float needle being stuck open and filling the crankcase with gasoline while the engine is off. The oil/gasoline mix, much to my amazement, will burn white and look like exhaust from cars on cold wintery days. However, in your case you mentioned that the oil was actually low but does the oil smell like gasoline????? If the oil smells like gasoline you need to stop and change the oil before attempting to start the engine or you could do a lot of damage to the engine, but before do that, you need to shut off the fuel supply to the carburetor and fix the float/needle valve problem

    Is it possible that the color you thought was white is actually a bluish-white smoke? To me, this would make more sense, since the oil is low, that the engine is burning oil and that is the cause of the smoke. What do you think, dumbass?

  10. #9

    Join Date
    Aug 2012
    Posts
    8
    Location
    Illinois
    Mower
    Craftsman

    Re: Craftsman LT1000

    yea it mighta been a bluish white smoke & it does smell a bit like oil/gas...i cant see how it could water in it its garage kept so it never gets wet....& just went out to & smelled the oil dipstick & DOES smell like gas...how hard is it to fix the float/needle valve problem?

  11. #10
    Garacuda's Avatar
    Join Date
    Apr 2012
    Posts
    12
    Location
    Kentucky
    Mower
    John Deere

    Re: Craftsman LT1000

    Wow! I also own an LT1000 that does the exact same thing! It's my wifes mower and she fusses about it evertime it happens, and I don't know what to do about it. It doesn't do it every time tho. I always said it was white smoke too. It seems to do it as she engages the PTO most of the time. It will sputter and cough and spray a plume of smoke and then clears up. I used to think it was because my mower shed has a slight grade to it and I was parking it with the engine downhill. But now that I back it in the shed it still does it, but maybe not as often. Mine is about the same age as the other Dumbass mower.

    I'm going to replace it soon anyway so I'm not all that concerned, unless it's a simple fix. Wifey always has something else to fuss about anyway

Similar Threads

  1. Craftsman LT1000 19.5 Briggs & Stratton 2 cyl opposed
    By Roadhunter in forum Craftsman Forum
    Replies: 4
    Last Post: 06-07-2014, 02:07 PM
  2. craftsman lt1000 help
    By adkman12883 in forum Small Engine & Mower Repair
    Replies: 2
    Last Post: 07-10-2012, 08:56 PM
  3. Gator Mulching Blades for my Craftsman LT1000
    By jwalter042 in forum Craftsman Forum
    Replies: 7
    Last Post: 05-14-2012, 11:14 PM
  4. I have a 1999 craftsman LT1000
    By mchewson in forum Craftsman Forum
    Replies: 5
    Last Post: 04-10-2012, 06:56 AM
  5. My Craftsman LT1000
    By redskin449 in forum Craftsman Forum
    Replies: 6
    Last Post: 10-22-2011, 01:37 PM

Tags for this Thread

Posting Permissions

  • You may not post new threads
  • You may not post replies
  • You may not post attachments
  • You may not edit your posts
  •